Analyse en samenvatting van ozymandia's door Percy Bysshe Shelley - Geesteswetenschappen 2024 (2024)

Percy Bysshe Shelley's "Ozymandias" werd voor het eerst gepubliceerd in 1918. Het is een sonnet, maar het wijkt af van het traditionele rijmschema.

Het is een populair gedicht, vaak te zien in bloemlezingen uit de literatuur.

Analyse en samenvatting van ozymandia's door Percy Bysshe Shelley - Geesteswetenschappen 2024 (1)

Samenvatting van "Ozymandias"

We beginnen met de "plot" van het gedicht, wat er letterlijk in gebeurt.

De spreker ontmoet een reiziger uit een oud land die hem het verhaal vertelt van iets dat hij heeft gezien.

In de woestijn staan ​​twee grote stenen poten. Vlakbij, gedeeltelijk bedekt met zand, is het gezicht van de sculptuur. Het is spottend met een indrukwekkende blik. Anders is het kapot.

Hij gelooft dat deze kwaliteit van afstandelijke autoriteit die bewaard is gebleven op het levenloze materiaal duidelijk was in het oorspronkelijke onderwerp.

Hij ziet de hand die zijn volk onderworpen hield, en het hart dat voor hen zorgde.

De sokkel van de sculptuur identificeert het onderwerp als "Ozymandias, King of Kings." Het vertelt degenen die zijn prestaties zien tot wanhoop.

Dat is alles dat overblijft. Rondom het enorme puin strekt zich alleen zand uit tot ver in de verte.

Commentaar op "Ozymandias"

Nu zullen we het gedicht beetje bij beetje doornemen en enkele belangrijke details overwegen.

Lijn 1

Ik ontmoette een reiziger uit een antiek land, De opening stelt vast dat de spreker dit verhaal van iemand anders heeft gekregen. Hierdoor ontstaat er enige afstand tussen de lezer en het verhaal.

De persoon kwam uit een "antiek land". Dit doet ons een omgeving voorstellen als het oude Egypte.

Lijnen 2-5

Wie zei: 'Twee enorme stenen benen zonder stam

Sta in de woestijn…. Bij hen, op het zand, Half gezonken ligt een verbrijzeld gezicht, wiens frons,

En gerimpelde lip, en grijns van koud bevel, De eerste foto die we van het beeld krijgen, is van twee enorme benen die alleen staan. Dit geeft ons onmiddellijk het gevoel dat alles niet klopt. De reiziger beschrijft vervolgens het gezicht van de sculptuur. De juxtapositie van deze twee niet-verbonden lichaamsdelen benadrukt de vernietiging van het beeld. Het verval is ook duidelijk in het gezicht dat door een partij wordt gebroken en half bedekt met zand.

Het model voor de sculptuur wordt gekenmerkt door een frons, een "gerimpelde lip" en een "grijns van koude opdracht". De vertegenwoordigde persoon was krachtig en afstandelijk.

Lijnen 6-7

Zeg dat zijn beeldhouwer die passies goed leest

Die toch overleven, gestempeld op deze levenloze dingen, De beeldhouwer kende het onderwerp blijkbaar goed genoeg om zijn essentie nauwkeurig te vatten. Deze eigenschappen overleven of leven voort in ‘levenloze dingen’, waardoor de aandacht wordt gevestigd op de dood van de proefpersoon.

Lijn 8

De hand die hen bespotte, en het hart dat voedde;

De hand van deze heerser "bespotte" zijn volk door ze ver onder hem te houden. Hierdoor zouden we ons deze machtige man kunnen voorstellen die wijst en op een andere manier gebaart terwijl hij bevelen geeft aan zijn ondergeschikten.

Hij deed ook iets goeds, aangezien de reiziger spreekt over zijn 'hart dat voedde'. De heerser was verantwoordelijk voor veel mensen en hij gebruikte zijn macht om in hun behoeften te voorzien.

Deze heerser was belangrijk, zeker voor hemzelf, maar ook voor anderen die naar hem opkeken voor leiderschap.

Lijnen 9-11

En op het voetstuk verschijnen deze woorden;

'Mijn naam is Ozymandias, King of Kings:

Kijk naar mijn Werken, Machtige gij, en wanhoop! '

Nu komen we bij het voetstuk, dat de boodschap bevat die deze belangrijke man naar zijn tijdgenoten en toekomstige generaties wilde sturen. Na de nadruk te hebben gelegd op de vernietiging van het beeld, is het ironische contrast tussen het verval en de buitensporige opschepperij komisch.

Niemand herinnert zich wie Ozymandias is, laat staan ​​beschouwt hem als "King of Kings". Zijn bevel om "Kijk naar mijn werken" is lachwekkend, aangezien al zijn werken allang verdwenen zijn.

Lijnen 12-14

Niets anders blijft. Rond het verval

Van dat kolossale Wrak, grenzeloos en kaal

Het eenzame en vlakke zand strekt zich ver weg uit. "

De slotregels vertellen ons duidelijk wat we hebben gelezen: het kolossale standbeeld is nu slechts een "kolossaal wrak" en het rijk van Ozymandias is vervangen door kaal zand.

Thema's in "Ozymandias"

Hier zijn een paar mogelijke thema's met enkele ondersteunende details.

Kracht

  • De benen zijn "enorm" en het wrak is "kolossaal" - het onderwerp was krachtig genoeg om opdracht te geven voor een werk van deze omvang en kosten.
  • Het gezicht heeft een "grijns van koud bevel", wat suggereert dat de proefpersoon verwachtte dat zijn bevelen zouden worden opgevolgd.
  • De "hand die hen bespotte" geeft aan dat hij de macht had om zijn volk onderworpen te houden, wat ook zou helpen om zijn positie te behouden.
  • Een tijdlang, hoe kort ook, kon Ozymandias zichzelf tot "Koning der koningen" uitroepen.
  • Zijn verklaring, "Kijk op mijn werken", vertelt ons dat hij de macht had om het werk van zijn mensen op te eisen.
  • Zijn volgende verklaring tot "wanhoop" is ironisch: de machtigen zouden moeten wanhopen omdat hun macht niet zal duren.

De Breaking Bad aflevering "Ozymandias" gebruikte het thema van het gedicht van een machtige man die zijn rijk verloor om hun verhaal parallel te laten lopen. Je kunt luisteren naar Bryan Cranston die het onderstaande gedicht voorleest. Het is echt geweldig.

Tijd

  • De reiziger komt uit een 'antiek land' - we weten meteen dat het verstrijken van de tijd belangrijk zal zijn in zijn verhaal.
  • Het onderwerp overleeft in "levenloze dingen". De tijd heeft zijn tol geëist van zijn fysieke lichaam; alleen de rots heeft stand gehouden.
  • Ozymandias en zijn werken zijn vervallen. Zijn monument zou waarschijnlijk prominent in zijn koninkrijk zijn geplaatst. Of zijn koninkrijk is vernietigd, of het monument is verwijderd. De tijd heeft zijn rijk geëgaliseerd of in iets anders veranderd en zijn autoriteit vernietigd.

Kunst

  • Het werk van de kunstenaar, de sculptuur, is bewaard gebleven. Hoewel het niet intact is, is het een belangrijke herinnering aan Ozymandias en zijn heerschappij.
  • De eigenschappen die hij zorgvuldig in de steen vastlegde, omdat hij "nou die passies las", zijn nog steeds duidelijk. Sommige van Ozymandias leven voort in deze kunst.
  • Terwijl de tijd fysieke dingen erodeert en vernietigt, kan de kracht van kunst door de jaren heen groeien.

Trots

  • Ozymandias '"frons", "gerimpelde lip" en "sneer" geeft aan dat hij afstandelijk was. Hij keek met enige minachting naar degenen om hem heen.
  • Zijn "hand die hen bespotte" geeft aan dat hij anderen in bedwang wilde houden.
  • Zijn standbeeld was enorm.
  • Hij noemde zichzelf "King of Kings". Zelfs als dat op dat moment waar was, wilde hij arrogant dat iedereen het wist.
  • Hij vindt dat andere "Machtige" mensen zouden moeten wanhopen als ze zichzelf met hem vergelijken.
  • De dwaasheid van trots is nu duidelijk: "Niets anders blijft." Ozymandias is gebroken rots, en zijn koninkrijk is "vlak zand".

Welke verdeling is er te zien tussen het octaaf en de sestet?

In een sonnet markeert de negende regel een verandering - in het verhaal of de toon, en in het rijmschema.

Het octaaf, dat zijn de eerste acht regels, stelt de premisse vast of roept een probleem op. In "Ozymandias" gaat het octaaf over de verwoeste staat van het beeld. We krijgen te maken met deze situatie, maar we weten nog niet waarom het ons zou moeten schelen.

De sestet, de laatste zes regels, geeft een soort resolutie en betekenis aan het gedicht. In "Ozymandias" begint de sestet met de inscriptie die het onderwerp van het beeld identificeert. Nu weten we waarom dit gebroken beeld zinvol is. Het gaat verder door duidelijk te maken dat dit wrak en het kale zand het enige is dat overblijft van koning Ozymandias en zijn werken.

Analyse en samenvatting van ozymandia's door Percy Bysshe Shelley  -  Geesteswetenschappen  2024 (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 5697

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.