Perbezaan Antara Adenoma dan Adenokarsinoma

Adenoma vs Adenocarcinoma
Adenoma dan adenocarcinoma adalah kedua-dua pertumbuhan kelenjar kelenjar yang tidak normal. Kedua-duanya boleh berlaku di mana-mana di mana terdapat kelenjar kelenjar. Kelenjar adalah endokrin atau exocrine. Kelenjar endokrin melepaskan rembesan mereka terus ke dalam aliran darah. Kelenjar eksokrin membebaskan rembesan mereka ke permukaan epiteli melalui sistem saluran. Kelenjar eksokrin mungkin mudah atau kompleks. Kelenjar exocrine yang sederhana terdiri daripada saluran tidak bercabang pendek yang membuka ke permukaan epitel. Ex: kelenjar duodenal. Kelenjar kompleks mungkin mengandungi sistem saluran bercabang dan susunan sel acinar di sekitar setiap saluran. Ex: Tisu payudara. (Baca lebih lanjut mengenai Perbezaan Antara Endokrin dan Kelenjar Exocrine.) Kelenjar dapat dibahagikan kepada dua kategori mengikut penampilan histologi mereka. Kelenjar tubular biasanya merupakan sistem saluran saluran di mana buta buta adalah penyempitan. Kelenjar Acinar mempunyai susunan sel bulbous pada akhir setiap saluran. Prolaktinoma hipofisis adalah contoh kanser endokrin. Adenokarsinoma payudara adalah contoh kanser exocrine.
Adenoma
Adenomas adalah tumor bukan invasif jinak. Mereka mungkin adalah microadenomas atau macroadenomas. Microadenomas tidak menimbulkan kesan tekanan kerana mereka tidak menekan terhadap struktur bersebelahan. Macroadenomas menimbulkan kesan tekanan. Mikadonoma hipofisis boleh hadir sebagai rembesan susu dari payudara tanpa gejala visual atau sakit kepala. Mikadonoma hipofisis menekan pada chiasma optik dan menyebabkan sakit kepala dan hemianopia bitemporal. Adenoma tidak merebak ke lokasi yang jauh melalui darah dan limfa. Mereka hanya menunjukkan kesan tempatan, dan walaupun mereka tidak biasa.
Adenocarcinoma
Adenokarsinoma boleh berlaku di mana-mana di mana terdapat kelenjar kelenjar. Adenocarcinoma adalah pembiakan kelenjar kelenjar tidak normal yang tidak terkawal. Adenocarcinomas boleh disebarkan secara tempatan dengan menembak tendrils sel melalui membran bawah tanah ke tisu bersebelahan. Adenokarsinoma boleh merebak dengan darah dan limfa. Hati, tulang, paru-paru dan peritoneum adalah tapak metastatik yang diketahui. Adenocarcinoma, oleh itu, keadaan malignan. Ia mungkin kadang-kadang serupa dengan adenoma tetapi berbeza di peringkat sel. Kanser dianggap disebabkan oleh isyarat genetik yang tidak normal yang menggalakkan pembahagian sel yang tidak terkawal. Ada gen yang dipanggil proto-oncogene, dengan perubahan yang mudah, yang boleh menyebabkan kanser. Mekanisme perubahan ini tidak difahami dengan jelas. Dua hipotesis hit adalah contoh mekanisme sedemikian. Menurut penyebaran kanser, penyebaran dan adenocarcinoma hasil pesakit umum memerlukan terapi sokongan, radioterapi, kemoterapi, pengasingan pembedahan untuk menyembuhkan dan palliation.
Apakah perbezaan antara Adenoma dan Adenocarcinoma?
• Adenokarsinoma dan adenoma boleh berlaku di mana-mana di mana terdapat kelenjar kelenjar.
• Adenomas terdiri daripada sel-sel dengan morfologi biasa tanpa penanda malignan.
• Sel Adenocarcinoma menunjukkan atypia sel dan badan mitosis.
• Adenokarsinoma boleh mengetrekan selalunya adenoma tidak metastasis.
• Eksisi tempatan adalah kuratif dalam adenoma sementara ia tidak mungkin berlaku dalam adenokarsinoma.
Baca lebih lanjut:
1. Perbezaan Antara Karsinoma Sel Adenokarsinoma dan Squamous
2. Perbezaan Antara Karsinoma dan Melanoma