Perbezaan Antara Mi Telur dan Pasta

Telur Mie vs Pasta

Kesamaan dalam pengeluaran dan ramuan selainnya, terdapat banyak ciri yang berbeza dalam pasta dan telur telur yang menyumbang kepada perbezaan antara mi telur dan pasta. Mi telur dan pasta mewakili dua budaya terkaya di dunia: Itali dan Cina. Keduanya telah berada di sini selama berabad-abad. Malah, makanan seperti mi yang tertua yang telah ditemui di China bermula lebih dari 4000 tahun yang lalu. Malah sebelum Marco Polo didakwa memperkenalkan mi itu dari China di Itali, pasta telah menjadi kursus ruji. Di sini, mari kita lihat bagaimana mi telur dan pasta berbeza antara satu sama lain?

Apa itu Telur Mie?

Mie telur adalah jalur nipis doh yang tidak beragi panjang yang diperbuat dengan telur atau kuning telur, yang biasanya dimasak dalam air mendidih atau minyak. Ini adalah jenis mi yang paling biasa digunakan dalam hidangan Asia seperti chow mein, dan mereka juga datang dalam bentuk yang berbeza. Beberapa mi telur seperti spageti, sementara yang lain mungkin rata dan lebar. Mie telur biasanya dibuat segar atau kering, dengan mi segar yang perlu digunakan dalam masa beberapa hari.
Telur Telur | Perbezaan Antara Mi Telur dan Pasta

Apa itu Pasta?

Pasta merujuk kepada apa-apa hidangan yang terutamanya dibuat daripada produk pasta dan biasanya disajikan dengan sejenis sos. Terdapat banyak jenis dan bentuk pasta, beberapa darinya adalah rentetan (spaghetti), tiub (makaroni) dan lembaran (lasagna). Pasta juga biasanya dibuat segar atau dikeringkan. Pasta kering boleh disimpan sehingga dua tahun sementara pasta segar, sebaliknya, boleh disimpan dalam peti sejuk selama beberapa hari sahaja.
Pasta adalah ruji tradisional masakan Itali dan dibuat daripada campuran doh yang tidak beragi bercampur dengan air. Tepung yang digunakan adalah sering tepung gandum durum manakala pasta juga boleh dibuat dengan bijirin lain dengan memasukkan telur dan minyak bukannya air juga. Pasta dikatakan boleh didapati di lebih daripada 310 jenis dan bentuk dengan lebih daripada 1300 nama yang telah didokumenkan setakat ini.
Pasta | Perbezaan Antara Mi Telur dan Pasta

Apakah perbezaan antara Mie Telur dan Pasta?

Pasta dan mi telur mewakili dua budaya terkaya di dunia: Itali dan Cina. Mereka telah menjadi sebahagian dari kehidupan seharian ramai sehingga tidak dapat difikirkan untuk memiliki dunia tanpa pasta dan telur telur. Terdapat banyak ciri yang berbeza yang membezakan kedua-dua hidangan ini.
Walaupun mi pasta dan telur dibuat sama, telur ditambah kepada mi telur untuk memberi mereka rasa yang kaya, warna dan tekstur manakala pasta biasanya tidak termasuk telur apapun. Walaupun pasta dan mi telur dimasak melalui mendidih, mi telur juga boleh digoreng sehingga rangup. Pasta adalah ruji dalam masakan Itali manakala mi telur digunakan dalam masakan Asia. Walaupun mi telur adalah jenis mi spesifik, pasta adalah istilah yang digunakan untuk pelbagai produk yang termasuk spageti, makaroni dan lasagna. Mie pasta dan telur dianggap sebagai salah satu makanan tertua manusia dengan mi telur yang berasal dari China. Pasta, sebaliknya, tidak mempunyai asal spesifik dan telah hadir dalam budaya Itali, Arab dan Afrika.
Ringkasan:

Telur Mie vs Pasta

• Walaupun mi pasta dan telur dibuat dengan cara yang sama, telur telah ditambahkan ke mi telur untuk memberi mereka rasa, warna dan tekstur yang kaya.
• Pasta terutamanya Itali dan mi telur adalah Cina. Mereka telah menjadi makanan ruji dalam kedua-dua budaya sejak berabad-abad.
• Walaupun mi telur adalah terhad dari segi bentuk dan saiz, pasta datang dalam pelbagai bentuk dan jenis. Spaghetti, rambut malaikat, fettuccini, lasagna dan makaroni hanyalah contoh jenis dan bentuk pasta yang berbeza.
Bacaan lanjut:

  1. Perbezaan Antara Mi dan Pasta Perbezaan Antara Macaroni dan Pasta