Perbezaan antara Interphase dan Prophase

Perbezaan Utama - Interphase vs Prophase

Interphase dan prophase adalah dua peringkat kitaran sel. Perbezaan utama antara interphase dan prophase ialah sel menghabiskan banyak masa dalam interphase menjalani sintesis protein, replikasi DNA, dan pertumbuhan sementara sel menghabiskan masa yang singkat dalam prophase dengan menjalani pemeluwapan chromatin, berpasangan kromosom homolog dan pembentukan serat spindle .
Sel adalah unit struktur dan fungsi organisma hidup. Ia adalah struktur mikroskopik yang terdiri daripada sitoplasma, nukleus, organel dan vakuola yang dikelilingi oleh membran semipermeable. Sel membahagikan dan membuat sel-sel baru dalam organisma multiselular semasa pertumbuhan dan perkembangan. Serangkaian peristiwa di mana sel menjalani lahir (pembentukan) untuk menghasilkan sel anak perempuan baru dikenali sebagai kitaran sel atau pembahagian sel. Terdapat dua jenis kitaran sel; mitosis dan meiosis. Mitosis menghasilkan dua sel anak perempuan yang mempunyai bahan genetik yang sama seperti yang dimiliki ibu bapa. Meiosis berlaku semasa pembentukan sel seks, dan ia menghasilkan empat sel anak perempuan yang mengandungi setengah jumlah kromosom (sel haploid). Kitaran sel dibahagikan kepada beberapa fasa yang berbeza secara fungsian dari satu sama lain. Interphase dan fasa mitosis (fasa M) adalah dua fasa utama kitaran sel. M fasa sekali lagi dibahagikan kepada empat fasa utama; prophase, metafase, anaphase dan telofase. Interphase terdiri daripada tiga peringkat utama; Fasa fasa G1, fasa S dan fasa G2. Semasa interphase, sel bersedia untuk pembahagian. Semasa prophase, kromatin menggabungkan dengan membuat kromosom untuk dipasangkan dengan satu sama lain dan bentuk gentian gelendong di dua kutub.

KANDUNGAN

1. Gambaran Keseluruhan dan Perbezaan Utama 2. Apakah Interphase 3. Apakah Prophase 4. Persamaan Antara Interphase dan Prophase 5. Side by Side Perbandingan - Interphase vs Prophase dalam Formula Tabular 6. Ringkasan

Apa itu Interphase?

Interphase adalah salah satu fasa utama kitaran sel. Ia adalah fasa di mana sel bersedia untuk pembahagian dan membuat sel anak perempuan. Kira-kira 91% daripada jumlah masa kitaran sel pergi untuk interphase. Interphase boleh dibahagikan kepada tiga fasa iaitu fasa G1 (jurang 1 fasa), fasa S dan G2 (jurang 2 fasa). Interphase diikuti oleh f fasa kitaran sel di mana sub-fasa lain dijumpai iaitu prophase, metafase, anaphase dan telofase.
Tahap G1 adalah fasa pertumbuhan pertama dan fasa pertama fasa interphase. Semasa fasa G1, sel meneruskan kadar aktiviti biosintetik yang lebih tinggi, sel mensintesis protein, sel meningkatkan bilangan organel dan sel tumbuh dalam saiz. Fasa G1 diikuti oleh fasa S. Semasa fasa S, DNA mereplikasi (pendua). Semua kromosom meniru mempunyai dua kakak kromatid.
Tahap G2 ialah fasa ketiga interphase. Ia juga dikenali sebagai fasa pertumbuhan kedua. Semasa fasa G2, sintesis protein berlaku, dan sel menunjukkan pertumbuhan pesat untuk memulakan pembahagian sel. Dan juga semasa fasa G2, microtubules mula membentuk serat spindle. Selepas fasa G2, interphase selesai dan sel menjadi siap untuk pembahagian nuklear untuk membuat sel anak perempuan baru.

Apakah Prophase?

Prophase adalah fasa pertama fasa mitosis kitaran sel. Prophase berjalan untuk jangka masa yang singkat. Prophase bermula selepas fasa interfase G2. Semasa prophase, kromatin condenser, dan nukleolus hilang. Pemeluwapan kromosom boleh divisualisasikan oleh pelbagai kesan semasa prophase.
Selain itu, semasa prophase, pergerakan centrosomes berlaku, dan pembentukan serat spindel bermula. Dalam pembahagian sel mitosis, hanya satu prophase yang muncul manakala dalam meiosis dua prophase dilihat. Prophase diikuti oleh metaphase.

Apakah Kesamaan Antara Interphase dan Prophase?

  • Kedua-dua Interphase dan Prophase adalah dua peringkat pembahagian sel. Fasa Interphase dan Prophase adalah penting dalam organisma multiselular.

Apakah Perbezaan antara Interphase dan Prophase?

Ringkasan - Interphase vs Prophase

Interphase dan prophase adalah dua fasa kitaran sel organisme multiselular. Interphase adalah fasa pertama kitaran sel yang terdiri daripada tiga peringkat utama iaitu fasa G1, fasa S dan fasa G2. Suatu sel menghabiskan masa yang lebih lama dalam interphase kerana penyediaan sel untuk pembahagian nuklear dan membuat sel-sel baru. Prophase adalah tahap pertama fasa mitosis, dan ia bermula selepas interphase. Semasa prophase, sel itu menghentikan pertumbuhan sel dan memulakan pembahagian sel. Konduktor Chromatin, dan serat spindel terbentuk dalam fasa ini. Ini adalah perbezaan antara interphase dan prophase.

Rujukan:

1. "Prophase." Wikipedia, Yayasan Wikimedia, 24 Mac 2018. Boleh didapati di sini 2. "Kitaran Sel." Wikipedia, Yayasan Wikimedia, 26 Mac 2018. Boleh didapati di sini

Image Courtesy:

1.'Cell kitaran sederhana'By Simon Caulton - Kerja sendiri, (CC BY-SA 3.0) melalui Wikimedia Wikimedia 2.'Prophase eukaryotic mitosis'By LadyofHats - Kerja sendiri, (Public Domain) melalui Wikimedia Commons