Perbezaan Antara Penghakiman dan Perceiving

Menilai vs Melihat
Menilai dan memahami adalah kata-kata dalam bahasa Inggeris yang biasa dan digunakan oleh kami merujuk kepada penilaian dan memahami dunia di sekeliling kita, terutama orang dan benda. Walau bagaimanapun, mereka yang telah membaca psikologi Jungian tahu bahawa ini adalah pilihan orang yang ada dan mencerminkan cara orang mendekati kehidupan mereka. Bagi sesetengah orang, menilai dan memahami adalah konsep yang sukar difahami kerana mereka tidak semata-mata untuk menilai dan mencari dan menafsirkan sesuatu. Marilah kita faham perbezaan antara penghakiman dan perceiving.
Menilai Keperibadian
Orang mempunyai keinginan sendiri apabila membuat keputusan dalam kehidupan. Menilai adalah dimensi tingkah laku manusia di mana seseorang lebih suka mencapai kesimpulan sebelum membuat keputusan muktamad. Ibu kedua ibu Myers-Briggs mencadangkan dimensi ini menilai / merasakan berdasarkan konsep yang diterangkan oleh Carl Jung. Kedua-duanya menerbitkan MBTI untuk penunjuk jenis keperibadian untuk menilai keperibadian orang yang memohon pekerjaan masa perang.
Menilai orang membuat perancangan dan berpegang kepada rancangan ini dalam kehidupan mereka. Orang-orang ini mengalami kesulitan apabila terdapat perubahan mendadak dalam rancangan atau rancangan mereka. Orang-orang ini terus diterkam sehingga mereka telah mengalahkan tarikh akhir dan telah menyelesaikan projek-projek di tangan. Sukar untuk melihat orang-orang ini berehat dan menikmati kehidupan mereka. Penghakiman selesa dengan peraturan di tempat. Mereka memikat penting untuk mengikuti peraturan. Hakim membuat keputusan dan berpegang kepada mereka kerana mereka merasa terkawal dengan cara ini. Penghakiman agak diramalkan dengan rancangan dan objektif yang baik. Orang-orang ini menjalani kehidupan yang teratur.
Mengamati Persaudaraan
Memperhatikan adalah melampau lain dari dimensi tingkah laku yang berbeza dengan penghakiman. Jenis orang ini bersifat fleksibel dan mengekalkan pilihan mereka sehingga mereka terpaksa membuat keputusan. Mereka tidak suka corak set dan beradaptasi dengan situasi yang berbeza dengan mudah. Mereka gembira jika mereka mempunyai ruang untuk bergerak dan menjalani kehidupan secara santai sehingga projek mereka tidak selesai daripada berusaha keras untuk menyelesaikannya sebelum tarikh akhir. Memahami orang tidak membuat keputusan yang jelas dan sangat ingin tahu. Perceivers dilihat mempersoalkan dengan kuasa yang akan menjadi ancaman bagi para pengadil.
Apakah perbezaan antara Penghakiman dan Perceiving?
• Seperti ekstrovert dan introvert, menilai dan merasakan adalah dimensi tingkah laku yang dibangunkan oleh ibu tunggal ibu Myers dan Briggs berdasarkan konsep Jung.
• Menilai dan memahami adalah keutamaan dalam kehidupan seseorang ketika membuat keputusan.
• Menilai bermaksud mempunyai matlamat dan keputusan yang jelas dalam kehidupan, sedangkan jenis yang menyukai tidak suka jadual waktu dan tarikh akhir kerana mereka dapat disesuaikan dan menikmati fleksibel.
• Peraturan dan peraturan adalah untuk penghakiman yang suka bekerja untuk matlamat yang ditetapkan manakala perceivers melihat peraturan ini sebagai sekatan yang tidak diingini terhadap kebolehan dan kebebasan mereka.
• Para pengkhutbah berpuas hati dengan pihak berkuasa sedangkan perceivers sangat ingin tahu dan sering memberontak terhadap pihak berkuasa.