Perbezaan Antara Parti Teh dan Republikan

Parti Teh vs Republikan

Perbezaan antara Parti Teh dan Parti Republik berpunca dari fakta bahawa bekas adalah gerakan politik sementara yang terakhir adalah parti politik di Amerika Syarikat. Republikan adalah dari parti politik republikan yang ditubuhkan oleh aktivis anti-perbudakan pada tahun 1854. Sebaliknya, pihak Teh adalah pergerakan populis di Amerika Syarikat. Ia dibentuk dari protes tempatan dan kebangsaan. Ini adalah perbezaan utama antara parti Teh dan Republikan. Selain daripada perbezaan utama ini, terdapat beberapa perbezaan lain yang dapat dilihat antara Parti Teh dan Republikan. Kami akan memberi perhatian kepada perbezaan dalam perjalanan artikel ini. Pertama, marilah kita lihat siapa republik itu dan apa yang dimainkan oleh teh teh.

Siapa Republikan?

Republikan adalah anggota parti Republik yang dibentuk oleh aktivis anti-perbudakan pada 1854. Republikan dianggap sebagai majoriti di Amerika Syarikat. Parti Republikan mula berkuasa pada tahun 1860. Abraham Lincoln adalah calon Presiden pertama dari Partai Republik yang memenangi pemilihan. Pada akhirnya, beliau memenangi pilihan raya dan diisytiharkan sebagai Presiden Amerika Syarikat. Dalam harus diperhatikan bahawa dia masih Presiden, yang sangat dihormati dan disukai bukan sahaja oleh rakyat Amerika Syarikat tetapi juga oleh pihak luar.
Oleh kerana masa besarnya, Parti Republikan sebaliknya dipanggil sebagai Parti Lama Lama. Oleh itu, mereka adalah pembangkang kepada Demokrat Liberal dalam pilihan raya AS. Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa Parti Republikan mencerminkan konservatisme rakyat Amerika di arena politik.
Sebagai sebuah parti politik, Parti Republikan mempunyai struktur yang sangat teratur dengan pemimpin. Sama seperti mana-mana parti politik yang lain, ia mempunyai perlembagaan sendiri yang membimbing pendirian politiknya dalam masyarakat.
Perbezaan Antara Parti Teh dan Republikan

Apakah Teh Parti?

Pesta teh adalah pergerakan yang mempunyai status popular dalam arena politik semasa di Amerika Syarikat. Nama Partai Teh, menurut aktivis Partai Teh, adalah hasil dari inspirasi dari insiden Partai Teh Boston, yang berlangsung selama Revolusi Amerika.
Parti Teh sebagai pergerakan dianggap sebagai minoriti di Amerika Syarikat. Ia menarik untuk diketahui bahawa Parti Teh mendapat populariti yang besar pada tahun 2009 di mana tempoh beberapa undang-undang telah diluluskan. Undang-undang ini termasuk Rang Undang-Undang Pembaharuan Penjagaan Kesihatan dan Pemulihan Amerika dan Akta Pelaburan Semula yang terkenal. Dikatakan bahawa Akta Penstabilan Ekonomi Darurat juga menjadi hasil usaha gerakan Parti Teh.
Pihak Teh juga menyokong pandangan perbelanjaan yang dikurangkan oleh kerajaan. Mereka menaikkan suara mereka terhadap peningkatan perbelanjaan kerajaan. Mereka menegaskan bahawa kerajaan perlu memberi perhatian lebih terhadap penurunan hutang negara.
Parti Teh tidak mempunyai struktur yang sangat teratur seperti Republikan. Ia berfungsi sebagai kombinasi gabungan kumpulan kebangsaan dan tempatan yang menimbulkan suara mereka terhadap isu-isu tertentu. Mereka tidak terlibat dalam isu sosial kerana mereka mahu mengelakkan sebarang perselisihan dalaman yang akan merosakkan pergerakan itu. Mereka memberi tumpuan lebih kepada isu-isu seperti isu-isu ekonomi yang memberi kesan kepada negara secara keseluruhannya.
Perbezaan Antara Parti Teh dan Republikan

Apakah perbezaan antara Parti Teh dan Republikan?

• Parti Teh vs Republikan:

• Republikan adalah ahli Parti Republikan Amerika Syarikat.
• Parti Teh adalah pergerakan politik semasa Amerika yang mempunyai banyak peserta.

• Penubuhan:

• Republik membentuk Parti Republik pada tahun 1854.
Pergerakan Parti Teh mendapat populariti pada tahun 2009.

• Struktur Teratur:

• Republikan mempunyai struktur organisasi yang hebat kerana ia adalah sebuah parti politik yang mempunyai matlamat politiknya sendiri.
• Parti Teh dianggap sebagai gerakan yang tidak mempunyai banyak idea utama sebagai kumpulan autonomi yang berbeza wujud dalam parti.

• Kebimbangan:

• Republikan memberi perhatian kepada isu-isu sosial, ekonomi, politik dan juga isu-isu lain yang mempengaruhi negara secara keseluruhan kerana mereka adalah parti politik.
• Pihak Teh lebih berminat dengan isu-isu kerajaan dan terhad. Mereka tidak mahu mengambil bahagian dalam isu sosial.
Ini adalah perbezaan utama antara Parti Teh dan Republikan. Seperti yang anda lihat, Republikan adalah ahli Parti Republikan manakala Parti Teh adalah pergerakan.
Imej Hormat:

  1. 2012 Konvensyen Kebangsaan Republik oleh Jayel Aheram (CC BY 2.0) Penunjuk Parti Teh di Lawn Barat di Capitol AS dan Mall Nasional pada 12 September 2009 oleh NYyankees51 (CC BY-SA 3.0)