Perbezaan antara mata merah jambu dan bakteria

Viral vs Bacterial Pink Eye
Kedua-dua virus dan bakteria boleh menyebabkan mata merah jambu. Konjungtivitis, uveitis, iritan, tekanan tinggi di mata, serta sinusitis, juga boleh menyebabkan mata merah jambu. Penyebab mata merah jambu adalah konjunktivitis. Konjungtivitis boleh disebabkan oleh virus, bakteria, alahan, atau bahan kimia. Konjungtivitis alergi adalah tindak balas hiper sensitif yang tidak normal kepada bahan biasa di alam sekitar. Terdapat sejarah asma, dadah atau alahan makanan pada pesakit ini. Mengelakkan alergen, anti-histamine, dan steroid berkesan dalam mengubati konjunktivitis alah. Bahan kimia menyebabkan kerengsaan jika mereka masuk ke dalam mata secara tidak sengaja. Mata perlu dibasuh dengan teliti dengan air bersih yang bersih dan dilindungi, dan pesakit harus tergesa-gesa ke hospital. Kerengsaan yang kuat seperti asid dan pangkal boleh membakar mata dan membutakan pesakit secara kekal. Sekiranya rasa sakit bertambah apabila melihat cahaya terang (Photophobia), perhatian harus dibayar untuk mengecualikan uveitis, tekanan mata tinggi, dan meningitis. Photophobia tidak menonjol dalam konjunktivitis.
Mata Merah Viral
Konjungtivitis virus disebabkan oleh virus yang menyebabkan jangkitan saluran pernafasan atas. Oleh itu, ia mengiringi radang selesema, sinusitis, dan tekak yang kerap. Ia mempunyai pengeluaran berlebihan air mata, gatal-gatal, sakit dan penglihatan kabur. Biasanya ia bermula di satu pihak dan menyebar ke yang lain. Diagnosis adalah klinikal. Ubat antiviral ditunjukkan dalam kes yang teruk sahaja. Ia membataskan diri. Rawatan yang menyokong dan kebersihan yang baik sering kali cukup. Ia menyebar dengan cepat. Mencuci tangan yang betul, peralatan makan peribadi, cawan, tuala dan sapu tangan menyebarkan had.
Mata Merah Bacterial
Set merah jambu bakteria dengan cepat. Ia mempunyai kemerahan mata, berair yang berair, sakit, kabur penglihatan, dan pelepasan kekuningan. Penutup mata melekat bersama kerana pelepasan mata kekuningan. Kawasan mata dan sekitarnya boleh menjadi kerak. Sesetengah pesakit berasa seperti ada di mata kerana kerengsaan yang disebabkan oleh pelepasan. Ia bermula dengan satu mata dan biasanya merebak ke pihak lain dalam masa seminggu. Staphylococci dan Streptococci adalah penyebab biasa. Walaupun organisme ini menyebabkan kemerahan, Chlamydia tidak menyebabkan kemerahan. Dalam konjunktivitis Chlamydial, membran palsu terbentuk di permukaan mata dan di bawah kelopak mata. Konjunktivitis bakteria boleh disahkan dengan mengambil swab untuk kebudayaan. Doktor menetapkan antibiotik dan pembunuh rasa sakit tanpa menunggu laporan biasanya.
Viral vs Bacterial Pink Eye
• Konjunktivitis viral tidak biasanya kelihatan bersendirian sementara conjunctivitis bakteria boleh menjadi keadaan penyampaian tunggal.
• Konjungtivitis virus mengiringi jangkitan saluran pernafasan atas.
• Kedua-dua penyebaran mata bakteria dan mata merah dengan sentuhan.
• Konjungtivitis virus menyebabkan kesakitan mata dan mengoyak manakala konjunktivitis bakteria juga menyebabkan pelepasan tebal, kuning, purulen.
• Tiada mata mata yang berkerut atau tersangkut dalam konjungtivitis virus manakala nanah boleh melekat kelopak mata bersama-sama dalam konjunktivitis bakteria.
• Tidak ada pembentukan membran pseudo dalam konjungtivitis virus manakala Chlamydiae, Gonorrhea dan Diphtheriae membentuk membran palsu di atas membran yang benar yang meliputi mata dan kelopak mata.
• Mata merah jernih adalah membataskan diri dan tidak memerlukan rawatan sepanjang masa. Mata merah jambu mungkin memerlukan titisan mata antibiotik topikal.