Elon Musk is nu de baas bij Twitter. Wat wil hij ermee? (2024)

Elon Musk is nu de baas bij Twitter. Wat wil hij ermee? (1)

Multimiljardair Elon Musk heeft het sociale mediaplatform Twitter definitief overgenomen. Wat worden de regelsvoor gebruikers? En helpt het alsalgoritmen openbaar zijn?

Een slordig 41 miljard euro moest Elon Musk neertellenvoor Twitter. Blijkbaar ziet de techondernemer potentiein het platform, dat in aantallen gebruikersflink achterblijft bij andere sociale media,zoals Facebook, Instagram en TikTok.

De overnamestrijd was intens. Musk zette dit voorjaar een vijandige overname in, maar toen Twitter eenmaal om was, wilde hijweer van de deal af. Mogelijk vanwege dreigende rechtszaken heeft Musk nu tochhet volle pond neergeteld voor het platform.

Dossier Elon Musk
Meer lezen over de nieuwe Twitterbaas? Ga dan naar ons speciale dossier over Elon Musk.


Wat wil Musk met Twitter?

De vraag is wat Musk precies wil met het sociale mediaplatform.Ook al kan iedereen er een accountopenen, toch is het sociale medium ondergewone burgers lang niet zo populair alsbijvoorbeeld Facebook. Maar doordat erveel politici en journalisten op zitten isde maatschappelijke invloed van Twitteronevenredig groot.

Vrijheid van meningsuiting

Wat Musk wil met Twitter, moet detoekomst uitwijzen. Eerdere tweets vanhem geven wel een indruk. Verreweg debelangrijkste kritiek van Musk op hethuidige Twitter is dat de vrijheid van meningsuitinger aan banden is gelegd. Er magniet zomaar van alles worden geroepen;er is een team van moderatoren dag ennacht aan het werk om tweets te toetsendie mogelijk schadelijk zijn voor anderen,bijvoorbeeld omdat ze oproepen totgeweld.

'The bird is freed', luidde dan ook Musks eerste tweet als Twitterbaas - een verwijzing naar het blauwe vogeltje uit het Twitterlogo. De top van het bedrijf zou hij inmiddels al naar huis hebben gestuurd.


Trump terug op Twitter?

Verschillende invloedrijke mensenzijn de afgelopen jaren geweerd van Twitter vanwegeherhaaldelijke uitspraken die de regels vanhet medium overtraden. De bekendsteis voormalig president van de VerenigdeStaten Donald Trump; in Nederland werdhet account van PVV-leider Geert Wilderseind april enige tijd geschorst vanwege het‘overtreden van regels rond haatdragendgedrag’.


Twitter als digitaal dorpsplein

De vraag is of zij nu kunnen terugkeren op het platform. Want Musk wil deze regels zoveel mogelijk opheffen.‘Vrijheid van meningsuiting is hetfundament van een functionerende democratie,en Twitter is het digitale dorpspleinwaar wordt gedebatteerd over zaken dievan vitaal belang zijn voor de toekomst vande mensheid’, tweette Musk al eens.


Leugens en misinformatie

Digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah denktdat Musk hier de plank volledig misslaat.‘Ik ben nog nooit op een plein geweest waariedereen tegelijk door een megafoon staatte raaskallen’, schreef hij dit voorjaar in zijn columnin Trouw.

Nasrullah verwijst hier naar deleugens, des- en misinformatie waarmeeTwitter regelmatig vol staat. Nog los van deomgangsvormen. ‘Op straat zouden er binnende kortste keren knokpartijen uitbrekenals we ons daar net zo zouden gedragenals op Twitter. Op een plein houden we ons in, maar op Twitter laten we onszelf gaan.’

Spambots op Twitter

Dat dit slechts geldt voor een (klein) deelvan de twitteraars, doet hier niet aan af; eenkleine groep verpest de sfeer en het niveauop Twitter vaak danig. Musk lijkt ookhier ideeën voor te hebben, want hij wilspambots – software die automatisch tweetsverstuurt – gaan weren en de identiteit vanmensen verifiëren.’

Algoritmen openbaren

Verder wil Musk de algoritmen van Twitteropenbaar maken, zodat iedereen kanzien of zijn tweets extra onder de aandachtzijn gebracht of juist niet. Gebruikers vanTwitter zouden zelfs mogen helpen met hetverbeteren van deze algoritmen. Dit zoumanipulatie achter de schermen voorkomen.

Nasrullah vindt dit een interessantestap, maar ook getuigen van een naïviteitdie hij wel vaker aantreft in de techgemeenschap.‘Dit lost bijvoorbeeld niets opaan een actie als het online zetten van hetprivéadres van Sigrid Kaag. Ik denk datMusk erg slim is als het over technologie gaat, maar dat hij de sociale gevolgen van technologie minder helder heeft.’

Mannelijke techneuten uit Silicon Valley

Daar is de Amerikaanse wetenschapper Ethan Zuckerman, die al jarenlangonderzoek doet naar social media, het helemaalmee eens. ‘Elon Musk is vast intelligent, maar hijis naïef over hoe vrijheid van meningsuiting werkt. Je ziet dat wel vaker bij mannelijke techneuten uitSilicon Valley: ze denken dat alleenkennis over techniek ertoe doet; de sociale wetenschappen bestaan voor hen niet.’

‘Er zijnecht bepaalde basisregels en omgangsvormen nodig voor het runnen van een succesvol sociaal netwerk. Als Musk Twitter zo verandert als hijnu zegt,dan is het binnen de kortste kereneen soort 4Chan (eensociaal netwerk dat met namewordt gebruikt door mensenmet rechtse tot extreemrechtse ideeën, red.). Niet alleen is dat bepaaldgeen gezonde omgeving,het is ook niet erg populair. Wie een paar keer is uitgescholden, gepest of geïntimideerd, zoekt zijn heil gauw elders.’


Dit is een bijgewerkteversie van een artikel uit mei 2022.
Openingsfoto: screenshot van Twitter. Foto Depositphotos.com

Nieuwsbrief

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.

Elon Musk is nu de baas bij Twitter. Wat wil hij ermee? (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 6083

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.